Over Gonneke

Gonneke Huizing, Leven en Werk

Leven

Jeugdfoto GonnekeGonneke Huizing werd geboren op 11 april 1960 in Groningen, waar ze nog altijd woont. Na de middelbare school ging Gonneke Nederlandse Taal- en Letterkunde studeren in haar geboortestad. Toen ze de universiteit had afgerond, besloot ze te gaan werken in het onderwijs. Van 1985 tot 2006 geeft ze Nederlands op het Wessel Gansfortcollege, een middelbare school in Groningen. In 2006 neemt ze ontslag om zich meer aan het schrijven te kunnen wijden. Gonneke is getrouwd en heeft twee geadopteerde dochters uit China en een pleegdochter.

Schrijverscarrière

Gonneke is in 1994 begonnen te schrijven. Ze had een computer aangeschaft en wilde leren hoe je daarop teksten kon schrijven. In die tijd schreef ze haar eerste boek, Mes op de keel, dat in 1996 verscheen.

Mes op de keel is een spannend verhaal over Rutger, een jongen die op school erg gepest wordt. Twee jongens uit zijn klas lijken en voor hem op te nemen, maar dat is slechts schijn: ze gebruiken Rutger op een afschuwelijke manier. Ze laten hem voor alles betalen en eisen zelfs steeds meer geld voor hun zogenaamde vriendschap. Wanneer Rutger uiteindelijk echt door zijn geld heen is, drijven ze hem tot een wanhoopsdaad: hij pleegt een overval op een baron en deze komt, zo blijkt later, in het ziekenhuis terecht. Rutger ontmoet de man daar toevallig en voelt zich vreselijk schuldig over zijn daad.

De oude baron en Rutger raken bevriend en hun levens blijken overeenkomsten te tonen, want ook de baron heeft te maken met afpersers. Beiden laten zich klem zetten en bespreken hun problemen niet met anderen. Doordat ze er samen wel over kunnen praten, lukt het Rutger uiteindelijk om niet alleen zijn eigen afpersers van zich af te slaan, maar ook de mensen die de baron chanteren een halt toe te roepen.

Mes op de keel kwam in de Top 5 Jonge Jury 1999 en werd in het Duits vertaald.

Aangemoedigd door het succes van Mes op de keel schreef Gonneke Belofte maakt schuld, dat in 1998 verscheen.

Ook dit verhaal is erg spannend. Het gaat over Jasper, die zijn moeder op haar sterfbed belooft voor zijn jongere broertje Kjeld te zorgen. Wanneer zijn moeder overlijdt, worden hij en Kjeld toch uit elkaar gehaald, en Kjeld is erg ongelukkig. Dan besluit Jasper tot een wanhoopsdaad: hij neemt Kjeld mee naar Noorwegen, waar zijn ouders een vakantiehuisje hebben. Daar wil hij wachten op hun vader. Jaspers ouders zijn uit elkaar. Zijn vader is onderzoeker en maanden achtereen onbereikbaar in het buitenland, maar hij keert altijd terug naar het huisje in Noorwegen. De tocht verloopt echter zeer moeizaam en de wereld blijkt vol gevaren.

Geïnspireerd door haar beide adoptiedochters schreef Gonneke een serie korte verhalen over de uit China geadopteerde Lilou die er later een zusje bij krijgt. Deze verhalen zijn opgenomen in de bundels Eten met je handen(1999) en Prik in je bil (2001) en Tanden in een doosje (2005)

In het najaar van 2000 kwam Gonnekes derde jeugdboek ‘Fluiten in het donker’ uit. Deze jeugdroman gaat over kindermishande-ling. De twaalfjarige Jelmer kan prachtig pianospelen net als zijn overleden moeder die concertpianiste was. Zijn vader wil dat zijn zoon in haar voetsporen treedt, zo niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Dat Jelmer zich moet afreageren laat zich raden. Op school neemt hij regelmatig de rol van pestkop op zich.
Fluiten in het donker is opgenomen in de lijst van dertig kerntitels van de Jonge Jury 2000/2001.

In september 2004 kwam Gonnekes vierde jeugdroman ‘Slikken of stikken’ uit. Deze jeugdroman gaat over twee broers waarvan de oudste gedwongen wordt om pakketjes drugs te bezorgen. De jongste wordt geconfronteerd met de vraag hoe hij zijn broer het beste kan helpen helpen. Dot boek kwam ook uit op luister-CD die door Gonneke zelf is ingesproken.

In september 2005 verscheen Gonnekes vijfde jeugdroman ‘4 LOVE’. Dit verhaal gaat over een meisje dat in handen valt van een loverboy die haar gouden bergen belooft in de modellenwereld. Het boek was ook kerntitel voor de Jonge Jury.

In 2007 kwam Gonneke zesde jeugdroman Babylove uit. Kim is tijdens een werkweek in Parijs zwanger geworden. Haar vriend Robin gaat er vandoor. Ondanks alle emoties weet Kim dat ze het kindje wil houden. Maar tegen welke prijs?

In 2008 werd Gonnekes jeugdroman Verboden te zoenen uitgebracht. Het boek gaat over Berber. Zij wordt verliefd op haar nieuwe leraar Nederlands Djanno en neemt een riskant besluit.

In 2009 kwam Gonnekes boek Vakantievriendinnen uit. Het verhaal gaat over de vakantievriendschap van Daphne en Chelsea. Het is een ingewikkelde verhouding tussen beide meisjes. Gaat het allemaal wel goed?

Als moeder ging zij vaak mee met haar dochters als die gingen sporten. Het inspireerde haar tot zes boeken over sport. Drie boeken gaan over het turnmeisje Fleur. Drie boeken gaan over het voetbaltalent Nigel. Fleur en Nigel kennen elkaar. Maar de boeken vertellen van elk hun eigen verhaar. Van twee van de boeken staat een boektrailer op You Tube. Tijdens het bestaan van Hyves zijn vele duizenden kinderen vriend van de Fleur- en Nigelhyves. Wat dat betreft vindt Gonneke het erg jammer dat Hyves ermee is gestopt.

Het eerste boek in de serie over Fleur en Nigel, Cito-stress, turntoestellen en afscheidsfeest,  kwam uit in 2008. In 2011 verscheen de derde druk.

In 2009 kwam het boek Brugpiepers, turntoppers en beugelbekkies uit. Dat beleefde in 2010 een tweede druk.

In 2010 verscheen Supercito, voetbalschoenen en sms-alarm. Hiervan kwam in 2011 een tweede druk uit.

In 2011 werd Gonnekes boek Brugklasproof, dropkicks en topvoetbal uitgebracht. Met dit boek won zij de eerste prijs van de Drentse kinderjury.

In 2012 kwam Toetsterreur, turntroubles en twittertweets uit. De boektrailer van dit boek beleefde een feestelijke première in het Westlandtheater in Naaldwijk.

In 2013 kwam het derde voetbalboek uit, Voetbalstrijd, kopkansen en #blundertweets.

In het najaar van 2013 kwam Casablanca Girl uit. Het boek speelt zich gedeeltelijk af in Marokko en gedeeltelijk in Nederland. Geluk en wanhoop wisselen elkaar af in het leven van de vijftien jarige Nadia. Voor dit boek heeft Gonneke het nodige onderzoek gedaan. Het schrijven ervan deed ze met veel plezier.

Verder schreef Gonneke een drietal ‘Heksje Heks boekjes’ voor beginnende lezers.  Op basis hiervan verscheen in de mini loco-serie van Noordhoff Uitgevers het deel De avonturen van Heksje Heks voor lezers in groep 3.

Gonneke schreef ook korte verhalen die verschenen in de volgende verzamelbundels:
2002: Zwemmen, zon en zand  (uitgeverij Van Holkema en Warendorf);
2002: Schaatsen, sneeuw en snert (uitgeverij Van Holkema en Warendorf);
2005: Het grote Geheimboek (uitgeverij Holland);
2006: Rozengeur en Maneschijn (uitgeverij Holland);
2008: Keet in de klas (uitgeverij Holland);
2008: Het grote boek van Sinterklaas  (uitgeverij Holland).

Vanaf 2006 werkt Gonneke elk voorjaar met veel plezier aan een grote opdracht van uitgeverij Noordhoff. Zij schrijft het materiaal voor leerlingen en docenten dat hoort bij de Jonge Lijsters. In die serie worden elk jaar heel goedkoop tien jeugdboeken uitgebracht die via de school kunnen worden besteld.

Gonneke was ook auteur of mede-auteur van drie boeken die uitgeverij Wolters Noordhoff, zoals die toen nog heette, heeft uitgebracht om basisschoolkinderen te helpen een keus voor het vervolgonderwijs te maken. De titels zijn Ik ga naar het vmbo/mavo, Ik ga naar het havo/atheneum en Ik ga naar het gymnasium. Deze boeken verschenen in 2006.

De baas

Wat Gonneke het leukst aan schrijven vindt, is dat ze als schrijfster de baas over haar verhaal is. De schrijfster bepaalt namelijk het doen en laten van de personages in het verhaal. Gonneke weet in het algemeen niet van tevoren hoe haar verhaal gaat aflopen en dat maakt het schrijven voor haar tot een spannende bezigheid.

Gonneke wordt in de kritieken op haar boeken geprezen om haar vermogen om het verhaal spannend te houden tot aan de laatste bladzijde. Ze schrijft vlot en gemakkelijk leesbaar en zet de lezer af en toe op het verkeerde spoor, waardoor het verhaal nog levendiger wordt.

Spanning

Gonneke schrijft spannende jeugdboeken. Ze wil graag dat de lezer het boek in één ruk uitleest. Haar boeken moeten de lezer grijpen. Een goede spanningopbouw is voor haar de manier bij uitstek om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer de lezer meegesleept wordt door de spanning van het verhaal, kan hij niet om de problemen van de hoofdpersoon heen.

Thematiek

Een belangrijk thema in Gonnekes werk is macht en onmacht. Mes op de keel en Fluiten in het donker gaan over pesten. Juist bij pesten spelen macht en onmacht een grote rol. Immers, de onmacht van de gepeste geeft de pester de macht om zijn gang te gaan. Het is geen toeval dat twee van Gonnekes boeken over pesten gaan. Als docente op een middelbare school ziet zij regelmatig pesterijen en zij wil in haar boeken dat ‘pestgedrag’ aan de kaak stellen. Het is een populair thema onder scholieren. Ook voor jongeren die er zelf niet direct mee te maken hebben is het een herkenbaar probleem. Als lerares kan Gonneke goed inspelen op de interesses van haar doelgroep. Op de school waar ze zelf lesgeeft wordt natuurlijk ook wel eens geduwd, gescholden, een tas afgepakt of erger, maar het verhaal van Rutger heeft ze verzonnen.

In haar debuut Mes op de keel is de hoofdpersoon een gepeste, terwijl in Fluiten in het donker het allemaal om een pester draait.

Ook in Belofte maakt schuld neemt het thema macht en onmacht een belangrijke plaats in. Jasper voelt zich machteloos als hij en zijn broertje na het overlijden van hun moeder uit elkaar worden gehaald. Maar hij laat het er niet bij zitten en neemt het heft in eigen hand. Machteloos voelt Jasper zich ook als hij en zijn broertje gevangen genomen worden door een drugscrimineel. Maar ook nu wacht hij niet lijdzaam af. In dit boek zorgt het spanningsveld tussen macht en onmacht ervoor dat de lezer zo nu en dan op het puntje van zijn stoel zit.

In ‘Slikken of stikken’ komt dit thema ook weer terug. In dit boek worden twee broers gedwongen om drugs te koerieren. Uiteindelijk weten ze zich te ontworstelen aan deze dwang, maar dat gaat uiteraard niet zonder slag of stoot.

Evenzo in ‘4LOVE’ speelt dit thema een belangrijke rol. De hoofdpersoon zit daar klem in de liefde. Haar vriend vraagt dingen van haar die ze niet wil, maar die ze niet durft te weigeren uit angst zijn liefde te verliezen.

Psychologie

Gonneke vindt het belangrijk om zich te verdiepen in de psychologische gegevens van haar personages omdat ze vindt dat een boek wat extra’s krijgt als de psychologie klopt en mooi in het verhaal verweven is. Dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Zo is het bijvoorbeeld een psychologisch gegeven dat een rouwproces, zoals Jasper en Kjeld uit Belofte maakt schuld dat doormaken, vier fases kent. Ontkenning-woede-verdriet-acceptatie. Jasper komt na de dood van zijn moeder in deze vier fases terecht.

Dit rouwproces wordt in Belofte maakt schuld afgezet tegen een spannend verhaal waarin Jasper en Kjeld na de dood van hun moeder op hun vlucht naar Noorwegen in aanraking komen met twee gevaarlijke drugscriminelen.

De wereld om je heen

Gonneke wil haar boeken niet in de eerste plaats een opvoedkundige boodschap meegeven, in de zin van ‘Denk er om, je mag dit niet en je moet dat!’ Wel vindt ze het belangrijk dat jongeren blijven lezen omdat dat hun wereld verruimt. Zelf zegt ze hier over: “Het is goed om over de grenzen van je eigen wereld heen te kijken. Ik vind het belangrijk dat de lezers gegrepen worden door mijn verhaal en dat het hen op de één of andere manier raakt. Ik hoop dat mijn lezers zich betrokken gaan voelen bij wat er in het boek gebeurt en dat mijn verhaal iets toevoegt aan hun mening over de wereld om hen heen.”

Vragenlijstje

Hobby’s Schrijven (natuurlijk), lezen en joggen
Lievelingsfilm Alles is liefde
Lievelingsschrijver Renate Dorrestein
Mooiste jeugdboek Brief voor de koning van Tonke Dragt
Lievelingseten Pasta
Lievelingsmuziek Klassiek
Hekel aan Ruzie
Dol op Man en Kinderen